Nr. 03 ∙ Maart 2018

MARKTCOMMENTAAR

De vroege vogel mag dan wel veel wormen vangen … maar de tweede muis krijgt de kaas!

AUTEUR: Guido Barthels

Senior Portfoliomanager, ETHENEA Independent Investors S.A.


De flash crash op de beurzen lijkt voorbij. De aandelenmarkten gaan weer de hoogte in en het optimisme viert opnieuw hoogtij. De spreads van bedrijfsobligaties, die vooral in het high-yieldsegment sterk gestegen waren, hebben zich ook weer hersteld en bevinden zich dicht bij hun historische dieptepunt (zie grafiek 1). “Een storm in een glas water”, zullen sommigen misschien denken. Maar is dat echt zo?

Grafiek 1: S&P 500 en US high yield spread (omgekeerde schaal).

Zolang we hierover niet meer duidelijkheid hebben, willen we de risico’s in onze fondsen niet verder verhogen. Want hoewel de vroege vogel veel wormen vangt, zijn wij liever de tweede muis die van haar kaas geniet.

Wij blijven namelijk benadrukken dat de economische cijfers die wij zien nog altijd zeer positief zijn. Ook de commentaren van de centrale banken aan weerszijden van de Atlantische oceaan zijn zeer optimistisch over de toekomst: aanhoudende economische groei, dalende werkloosheid en een (tot dusver) beheerste evolutie van de inflatie. Bij nader inzien wordt het grote verschil tussen de Verenigde Staten en de eurozone echter al snel duidelijk. Terwijl de inflatiecijfers in de eurozone eerder lager zijn dan verwacht, zijn ze in de VS juist aan de hoge kant, kennelijk onder invloed van de lang verwachte looninflatie, die nu eindelijk op gang komt. De marktdeelnemers vrezen nu dat de inflatie sneller stijgt dan gewenst en dat de centrale bank daardoor de rente sneller en sterker zal optrekken dan tot nog toe werd verwacht: niet in 3 maar in 4 stappen in 2018.

Op dit moment lijkt de markt echter weer tot rust te komen. De extreme volatiliteit van risicovolle activa als aandelen en high-yieldobligaties in de tweede week van februari is wel weer genormaliseerd, maar de onzekerheid is nog niet helemaal verdwenen. Goudlokje verandert langzaam maar zeker in Roodkapje, en krijgt in elk geval inwendig steeds meer angst voor de boze inflatiewolf.

Het is nog af te wachten of de volgende inflatiecijfers in de VS opnieuw hoger uitvallen dan verwacht. Wanneer echter blijkt dat de cijfers van februari eerder uitschieters waren, dan is voor ons het juiste moment aangebroken om weer meer risico te nemen in de portefeuilles. In dat geval nemen wij aan dat de wereldwijde groeitrend zich zal voortzetten en dat daarmee in principe ook hogere aandelenkoersen en lagere spreads voor bedrijfsobligaties mogelijk zijn. Dan zouden wij zeker niet de eersten in de markt zijn, maar volgens de salamitactiek van Luca Pesarini, dus door langzaamaan meer risico te nemen, zouden wij ons gedragen als de tweede muis die de kaas kan oppeuzelen: een strategie die ons al jarenlang goede resultaten oplevert.

De conjunctuur wordt kwetsbaarder

Yves Longchamp, CFA

Head of Research, ETHENEA Independent Investors (Zwitserland)


Uit de jongste economische cijfers blijkt dat het wereldwijde en synchrone herstel zich in de eerste twee maanden van 2018 heeft voortgezet en dat het ook de komende maanden zal aanhouden. Dat neemt niet weg dat de conjunctuur afzwakt. In zijn nieuwste video legt onze hoofdeconoom uit waarom.


------------
Kan de video niet weergegeven worden? Klik dan a.u.b. HIER.
Uitgever

Het portefeuillemanagementteam en het Head of Research

ETHENEA portefeuillemanagementteam en het Head of Research

Staand (van links naar rechts): Frank Borchers, Simon Oeser, Michael Blümke, Dr. Volker Schmidt, Matthias Brachtel, Thomas Herbert, Michaela Hintz, Christian Schmitt, Jörg Held, Harald Berres, Roland Kremer, Yves Longchamp
Zittend (van links naar rechts): Guido Barthels, Niels Slikker, Arnoldo Valsangiacomo, Luca Pesarini, Daniel Stefanetti, Ralf Müller.

Contact

Voor eventuele vragen of suggesties staan wij altijd tot uw beschikking.

ETHENEA Independent Investors S.A.
16, rue Gabriel Lippmann · 5365 Munsbach
Telefoon +352 276 921-0 · Fax +352 276 921-1099
info@ethenea.com · ethenea.com